חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ספרות המוסר: הכירו את התחום המרתק ביהדות

היהדות היא עולם תוכן עשיר ומרתק, כזה שטומן בחובו חכמה גדולה ונראה כי עדיין רב הנסתר על הגלוי. וכשמדובר על מקורות בעולם התרבות היהודי, נראה שכולנו מכירים את הדברים הבסיסיים. יצא לנו לפתוח את התנ"ך פעם או פעמיים, אנחנו מכירים את כל מדרשי האגדה של חגי ישראל, המסורות והמנהגים ואולי אפילו מכירים כמה מהכתבים של הרמב"ם או כמה מהפסיקות של המקובל הרב עובדיה יוסף. עם זאת, נראה שרק מעטים מכירים דברים עמוקים יותר, ואלו בהחלט דברים ששווה להכיר וללמוד כי הם בהחלט מעשירים את הידע והחיבור למקורות. אחד מהמקורות שבאמת שווה להכיר הוא ספרות המוסר, ענף של ספרות תורנית הנוגע בחיי הרוח, תיקון המידות וחיזוק האמונה. אנו רוצים לספר עליו יותר בהרחבה בכמה מילים.

מהי ספרות המוסר?

מדובר על ז'אנר ספרותי שלם הכולל ספרים שנכתבו החל מימי הביניים הקשורים כאמור בחיזוק האמונה, החיבור לאלוהות ולרוח היהודית. עד היום הספרים הללו נחשבים לחשובים מאד בחכמה היהודית והם נמכרים בעותקים גדולים מדי שנה. כיום אגב, ניתן להשיג מגוון רחב של ספרי מוסר באינטרנט במחירים נוחים ואפילו במשלוח עד הבית.

בכל מקרה, ספרות המוסר מתחלקת לשלוש תקופות עיקריות:

ספרות המוסר בימי הביניים

הספרים הראשונים נכתבו בערבית יהודית והיו יותר פילוסופים במהותם. באותה תקופה היו נפוצים גם ספרים שהם מעין קובצים שלמים וכן תת סוגה עם פירושים לספרי התנ"ך ולמשנה.

ספרות המוסר במאה ה-18

במאה הזו יצרו חכמים המתנגדים לחסידות ספרות מוסר עשירה בביקורת וביטויים חריפים. בגלל שהיה זה נושא כל כך שנוי במחלוקת על רקע מאבקים דתיים, הספרים הללו התפרסמו והפכו למוכרים ביותר.

ספרות תנועת המוסר

במאה ה-19 תנועת המוסר פרחה בתרבות היהודית וכן עולם כולו מה שהיווה את הפתח להרבה מאד כתבים חדשים. מייסד התנועה רבי ישראל מסלנט הוציא את הספר "אור ישראל" המציג את עקרונות התנועה המדברים בעיקר על הצורך של כל אדם יהודי להכיר בכוחות הנפש הפנימיים כבסיס העבודה לקראת התיקון.

ספרות המוסר: הכירו את התחום המרתק ביהדות

על תנועת המוסר

המטרה של התנועה הייתה לפעול באופן ציבורי למען תיקון המידות של העם היהודי, ועל כן חסידיה ששמו לעצמם למטרה להפיץ אותה כמה שיותר. המשנה הופצה בעיקר בישיבות הליטאיות ובשלב מסוים התנועה צמחה כל כך עד שהחלו לקום ישיבות מתוך התנועה ואפילו נוצרו בין התלמידים מספר זרמים שונים. בעלי המוסר משמשים כמשגיחים בישיבות עד ימינו אנו.

  • וסודות ועיקרי התנועה: התנועה קמה מתוך תפיסה כי היהדות בת זמנם איבדה את דרכה במידה מסוימת. הדגש היה על עבודת השם ותרגול של החלקים הדתיים והטקסיים יותר, כאשר לא אחת הוזנחו נושאים יומיומיים ופרקטיים יותר באורח החיים היהודי כמו יחסים בין אדם לחברו. לתנועה יש בעיקרון שלושה יסודות עיקריים והם: שלמות התורה – דהיינו מאבק בכל מקיימי המצוות לחצאין ולא קיום מלא של תרי"ג מצוות, שלמות המעשים – כלומר, הבנה של מה שעומד מאחורי התפילה והאקטים הדתיים ולא רק דקלום מכני ושלמות האדם – הכוונה לכך שכל אדם צריך להיות שלם מבחינה חינוכית ומוסרית.

ספרים מוכרים

ספרות המוסר הולידה הרבה מאד ספרים וכתבים מעניינים ביותר שלחלקם יש השפעה גדולה עד היום. ספרים כמו ביקורת התבונה המעשית, בן המלך והנזיר, אורחות צדיקים, נתיבות עולם ועוד – כל אלו הם מקור להרבה ידע והיסטוריה חשובה. אם אתם רוצים להעשיר את עולמכם הרוחני הפנימי, בהחלט חשוב להכיר את הז'אנר המיוחד הזה.

נגישות