חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אבטחת מטוסים בישראל: איך עושים את זה?

אחד המקומות הכי רגישים מבחינה ביטחונית הוא כמובן שדה התעופה והמטוסים עצמם. אבל מדוע זה כך? מה הייחודיות של מטוסים ומה עושה אותם כל כך רגישים? ובכן, ראשית, מטוסים הם יעד נחשק לפיגועי טרור אשר מטרתם היא ליצור כאוס ופחד. פיגוע במטוס נחשב לקיצוני ומפחיד משום שמטוס מכיל הרבה אנשים אשר יכולים להיפגע כולם. בעבר, חטיפות מטוסים היו אירועים לא נעימים עבור מדינות ואפילו שינו את פני ההיסטוריה עם אירועים כמו ה11 בספטמבר למשל. מבחינה טכנית, מטוסים הם מאד פגיעים. הם גדולים מאד ומכילים הרבה אנשים. קל לפגוע בהם וקל מאד לדעת היכן הם נמצאים ומה היעד שלהם. בדיוק מהסיבות הללו, אבטחת מטוסים היא נושא אשר לא נותן מנוח לכל מי שאמון על ביטחון הן ברמה המדינית אסטרטגית והן ברמה המנהלית או הטקטית. בואו נעבור על עקרונות בסיסיים באבטחת מטוסים.

מעגלי אבטחה שונים

כמו בכל מערך אבטחה, גם אבטחת מטוסים נעשית בכמה מעגלים שונים. ראשית, יש את הצבא וכוחות הביטחון מחוץ לשדה התעופה. אלו עורכים בדיקות אשר תכליתן הוא למנוע איומים של ירי ישיר על מטוסים מכלים שונים, או כל פגיעה אחרת. אנחנו מכירים את המאבטחים בשדה התעופה, אבל למעשה מערך האבטחה מתחיל הרבה קודם.

מעגל האבטחה השני הוא הבידוק לנוסעים. זהו מערך אשר מוודא שמי שעולה למטוס עושה זאת כנוסע תמים ללא שום כוונה או אפילו יכולת לפגוע. לשם כך קיים כוח אדם מיומן וציוד חדיש בכל שדה תעופה מודרני. הבדיקות כוללות בדיקות של המצאות חומרי נפץ\ כלי נשק וחומרים מסוכנים שונים. ברמה האישית, אנשים חשודים מסיבות שונות עוברים תחקור עומק אשר מוודא את כוונותיהם.

אבטחת מטוסים בישראל: איך עושים את זה?

בהמשך, קיימים מאבטחים שונים בשדה התעופה, גלויים וסמויים, אשר מבצעים פעולות שונות הכוללות מעקב, בדיקת חפצים חשודים, אבטחת כבודה וכמובן, אבטחה של המטוס עצמו. כאשר מטוס נוחת ועומד להמריא שוב, הוא נהיה מקור לפעילות רבה: תדלוק, נקיון, פריקה והעמסה של מזוודות, העמסת צידה, אוכל ושתיה ועוד. כל הפעילות הזאת יוצרת סיכונים רבים בדמות עובדים וחפצים שונים המתקרבים אל המטוס. אנשי אבטחה ייעודיים מונעים סיכונים ברגעים הרגישים הללו.

המעגל האחרון הוא בתוך המטוס. אבטחה במטוסים עצמם היא נושא רגיש וחשאי אשר גם משתנה מטיסה לטיסה. לא נוכל לפרט כאן בדיוק את סידורי האבטחה אבל נזכיר שמדובר באבטחה שהיא רובה נעשית באופן סמוי מן העין. צוות המטוס עצמו מיומן בהתמודדות עם סיטואציות שונות. יש נהלים מאד ברורים אשר לא מאפשרים למשל פריצה לתא הטייס. בנוסף לאלו, קיימת גם אבטחה סמויה הנותנת מענה לאיומי חטיפה על ידי חוטף אחד או קבוצה.

את כל סידורי האבטחה הללו עושים בכדי לתת לנו את הרגשת הביטחון הכי טובה שניתן. במבחן התוצאה, הטיסה במטוסים היא פעולה בטוחה שלא צריך לחשוש ממנה. טיסה נעימה!

נגישות