חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

פוסט טראומה מהצבא: על התופעה הנרחבת בחברה הישראלית – והצורך בסיוע

פוסט טראומה מהצבא נחשבת בישראל לחלק בלתי נפרד משגרת החיים של רבבות חיילים וחיילות אשר בזמן שירותם הצבאי נחשפו לאירוע טראומתי, שהשפיע עליהם גם לאחר שנים רבות. בשנים האחרונות הציבור בישראל נחשף לתופעה הנרחבת הזו בעקבות סיפורים קורעי לב של חיילים וחיילות שסובלים מפוסט טראומה ואשר סיפרו בפתיחות מעוררת השראה אודות ההשפעה של ההפרעה על חייהם האישיים. חשוב להבין כי כאשר פוסט טראומה מהצבא לא מטופלת, היא גורמת לקשיים בויסות הרגשי, חוסר יכולת לתפקד ולעיתים גם מצבים אובדניים, וזאת בשל העובדה כי לעיתים היא לא מתפרצת באופן מידי לאחר האירוע אלא לאחר שהתרחש אירוע אחר (טריגר) המחזירה בבת אחת לסיטואציה הטראומתית.  על כן, היכולת לטפל בחיילים ובחיילות שסובלים מהתסמינים של הטראומה היא חיונית לא רק לטובת מצבם הנפשי והבריאותי אלא גם לטובת יצירת חברה שמקבלת את ומכילה את החיילים והחיילות, מתוך מטרה לספק בעבורם מענה ותמיכה רגשית המתבצעת באמצעות מטפלים במתמחים בתחום הטיפול בטראומות. מדובר בתופעה שכיחה שמשפיעה על המרקם החברתי במדינת ישראל, ועל כן חשוב להבין לעומק את הצורך בסיוע בעבור אלו אשר זקוקים לכך.

מדוע קבלת טיפול הינו חיוני לטובת התמודדות עם פוסט טראומה מהצבא?

כאמור, תופעה שכיחה בקרב רבים בארץ היא פוסט טראומה כתוצאה מהשירות הצבאי. בעבר הרחוק היה נהוג לייחס את הפוסט טראומה למאפיינים פיזיים כמו למשל כאבי ראש, בחילות ורעידות אולם כיום בעקבות שורה של מחקרים מבינים חוקרים כי ההשפעה של פוסט טראומה אינה מתרחשת רק על רקע פיזי אלא גם על רקע נפשי שמכביד מאוד על חייהם של חיילים וחיילות לשעבר. בין ההשפעות ניתן למנות התבודדות חברתית וכן תנודות קיצוניות במצב הרוח, עד לכדי מצב של התפרצויות זעם קיצוניות על בני  משפחה וחברים קרובים. נוסף לכך, פלשבקים, סיוטים וכן הזיות הם גם חלק מהתסמינים מהם סובלים הלומי קרב. על כן, פנייה לקבלת סיוע היא חיונית לטובת התמודדות עם התופעות של הפוסט טראומה בחיים הפרטיים אבל גם בעבודה וכעצם היותם אזרחי מדינת ישראל.

פוסט טראומה מהצבא: על התופעה הנרחבת בחברה הישראלית - והצורך בסיוע

כיצד ניתן לסייע לפוסט טראומתיים על רקע צבאי?

ע"פ הערכות חיים במדינת ישראל אלפי ישראלים אשר מאובחנים כפוסט טראומתיים. מחקרים מצאו כי הקהילה מהווה מקור כוח משמעותי שיכול לסייע לטובת התמודדות. יחד עם זאת, כאשר מדובר בפוסט טראומה שאינה מטופלת נדרש  לפנות לטיפול המתבצע באמצעות מטפל מוסמך. ישנן לא מעט שיטות מתקדמות שנועדו לסייע לטובת ההתמודדות עם הפוסט טראומה, כאשר שתי השיטות המרכזיות הן CBT – טיפול קוגניטיבי-התנהגותי המסייע לטובת ויסות רגשי באמצעות שינוי דפוסי החשיבה וההתנהגות לצד שיטת EDMR אשר בבסיסה עומדת ההנחה כי עיבוד של הזיכרונות הטראומתיים באמצעות עיבוד מחדש של הסיטואציה יכולה לסייע לטובת התמודדות עם הסימפטומים של פוסט טראומה. מדובר בטכניקות טיפול מתקדמות המבצעות ע"י מטפלים מוסמכים בתחום, והן בעלות שיעור הצלחה גבוה מאוד. אולם, חלק בלתי נפרד מהטיפול כולל כמובן את הקהילה ובייחוד את הסביבה הקרובה שצריכה להירתם לטובתו. הפגנת סולידריות וכן הבנה כי מדובר במצב רגשי מורכב היא חיונית לטובת הצלחת הטיפול. נשים וגברים שסובלים מפוסט טראומה לא פעם נוטים להסתגר בתוך עצמם ולא לשתף אודות התחושות שלהם, מה שגורר ניתוק מהסביבה הגורם לתחושות קשות וכן חוסר יכולת לשקם את חייהם. על כן, המרכיב של הקהילה לצד טיפול ממוקד הינו חיוני לטובת סיוע בעבור אלו הזקוקים לכך בעקבות פוסט טראומה.

לסיכום, באמצעות טיפול ממוקד המתבצע ע"י אנשי מקצוע מומחים וכן קהילה תומכת בדמות חברים, בני משפחה וכן קרובים ניתן בהחלט ליצור איכות חיים משופרת – בצל הפוסט טראומה. אין מדובר בגזרת גורל אלא ביצירה של מענה רגשי לטובת התמודדות עם התופעה הנפוצה המהווה חלק בלתי נפרד וכואב כתוצאה מהחיים במדינת ישראל, ומשירות צבאי.

נגישות