התיירות הגסטרונומית: לטייל, לבשל ולהיזכר

במקום להביא מחו"ל מזכרות שנזרקות לקרן זוית, בתיירות הגסטרונומית אפשר לחזור עם תפריט אותו אפשר לשחזר בבית. איסתא ואל על רקחו חבילה קולינרית לפוקט שבתאילנד
אי בתאילנד.
אי בתאילנד. איסתא ואל על חברו להצעת חבילות קולינריות מיוחדות לאי פוקט הכוללות, בין השאר, קורס בישול תאילנדי. (simone simone)

התיירות הגסטרונומית חווה זה כמה שנים התפתחות מואצת, כאשר היא משתלבת בפעילות התיירותית המקובלת כמו ביקור במוזיאון, קניות וסיורים.

במסגרת זו אפשר לבלות במסעדה מקומית, אך גם לעבור קורס או סדנת בישול שנותנת לתייר את הכלים לשחזר את החוויה בביתו. זו עוד זוית של ענף התיירות הקרוי Go Local שמשמעותו "היה מקומי", במסגרתו מבקשים התיירים לא להתנהג כתיירים אלא לחוות את חיי המקום. זאת באמצעות לינה בדירות בתוך שכונות ולא באיזור המלונות, רכישת מצרכים במכולת המקומית וכדומה. הרשתות החברתיות קידמו מאד מגמה זו.

דו"ח חדש של ארגון התיירות העולמי על תיירות גסטרונומית (the 2nd UNWTO Report on Gastronomy Tourism) שפורסם החודש, אומר כי כמרכיב מרכזי בהיסטוריה, במסורת ובזהות, הגסטרונומיה הפכה גם למוטיבציה העיקרית לבקר ביעד.

על פי הדו"ח, זהו פלח שוק תיירותי "המציע פוטנציאל עצום כמחולל תיירות מקומית, אזורית וכלכלה לאומית וכן שיפור הקיימות". הדו"ח מדגיש כי מבחינת המניעים התיירותיים, חוויית הגסטרונומיה נמצאת כעת ברמה דומה לביקור במוזיאון, הנאה ממוסיקה והתפעלות מהאדריכלות ביעד. במובן זה, לתיירות הגסטרונומית פוטנציאל גדול לשפר את ניהול היעד, לקדם תרבויות ולתרום למגזרים אחרים כגון חקלאות וייצור מזון.

לפי הארגון, האיחוד בין הגסטרונומיה והתיירות עוזר בהחייאת תרבויות, שימור מורשת מוחשית ולא מוחשית, העצמת קהילות והגברת ההבנה הבין-תרבותית. היבטים אלה התמקדו במיוחד במהלך החוויות המעשיות שנכללו בפורום, כגון חוג בישול וחוויות farm-to-table dining  – תנועה חברתית שמקדמת אוכל מקומי במסעדות ובבתי קפה, עם העדפה לרכישה ישירה של מוצרים מהספק, כמו יקב, מבשלת בירה, חווה, דיג, או סוג אחר של מזון של הספק, שאינו בהכרח משק או חווה.

נקניקי בראטוורסט מקוריים
נקניקי בראטוורסט מקוריים, לצד התוספות ההכרחיות – סלט תפוחי אדמה וכרוב כבוש. (צילום: עירית רוזנבלום)

במדינות רבות רואים כיום את הגסטרונומיה כחלק בלתי נפרד מהתיירות. באחרונה נכחתי ביריד התיירות הגרמני GTM  בעיר נירנברג הבווארית, ובה השתתפתי בסדנה קצרה של Cookionista להכנת עוגיות זנגוויל, ה-Lebkuchen, שהאיחוד האירופי הכיר בהן כהתמחות של נירנברג. במסגרת סיור ששם דגש על הגסטרונומיה המקומית, נערך ביקור במסעדה שבה הודגמה הכנת נקניקיות ה"בראטוורסט" (bratwurst)  המקומיות, אותן נקניקיות צלויות של נירנברג. אלה מוגנות בסימן רשום, כדי למנוע ייצור שאינו עומד בקריטריונים המדוייקים, כולל אורך של 8 ס"מ לנקניקיה ודרך ההכנה. באיזור מוצע מבחר של סדנאות והתמחויות בתחום הקולינרי למעוניינים, כולל הכנת כופתאות.

מוצר חדש: חבילה קולינרית מודולרית

זה שנים שישראלים יכולים לחוות סדנאות וקורסי בישול, בין אם בטיול ביציאה מישראל עם שף ישראלי, בין אם בליווי שף ביעד, בין אם רכישת קורס באופן עצמאי דרך האינטרנט.

מימין: צדוק משיח, בעלי המרכז למטייל לתאילנד
מימין: צדוק משיח, בעלי המרכז למטייל לתאילנד, אחישי גל מנכ"ל איסתא, שגרירת תאילנד בישראל פנפרפה וונגקוביט, ניצה מרפלד סמנכ"ל מסחר באיסתא, נועם רון, מנהל השיווק של איסתא. (צילום: ליאת מנדל)

עתה חברו איסתא ואל על להצעת חבילות קולינריות מיוחדות לאי פוקט שבתאילנד הכוללות, בין השאר, קורס בישול תאילנדי וארוחה תאילנדית מסורתית. זאת, באמצעות המרכז למטייל בתאילנד.

להשקת התוכנית, אירחה בשבוע שעבר שגרירת תאילנד בישראל, פנפרפה וונגקוביט, במעונה בהרצליה את בכירי שתי החברות ואורחים נוספים, לארוחה תאילנדית מסורתית שהכין השף של שגרירות תאילנד בישראל, פאיטון באטפו, אשר שימש בעברו כשף של אחת המסעדות המובחרות בבנגקוק במלון St. Regis.

השגרירה, שהגיעה לישראל רק לפני חודשיים, סיפרה שהישראלים מאד אוהבים את תאילנד וכי "המדינות השכנות שלנו מקנאות בנו על המספר הגדול של התיירים הישראלים שמגיעים אלינו ותורמים לכלכלת המדינה". ואילו נציג לשכת התיירות של תאילנד בישראל, דב קלמן, אמר שהתיירות הישראלית למדינה נמצאת בעלייה מתמדת וכי בשנת 2016 יצאו לתאילנד 161 אלף ישראלים, שהיוו עלייה של 16% לעומת 2015 וכי בחודשים ינואר-אפריל השנה כבר חל גידול של 18% לעומת אותה תקופה אשתקד.

לדבריו, בניגוד לתדמית, רק 15% מהתיירים הישראלים הם תרמילאים וכי הישראלים – שבהם גם זוגות, משפחות ובני גיל הזהב  – מוציאים בתאילנד יותר מאשר תיירים ממדינות עשירות, כאשר הישראלי הממוצע מוציא כ-84 אלף בהאט שהם שווי ערך ל-8,400 שקלים והוסיף שהישראלים מאד אהודים בתאילנד.

קינוחים תאילנדיים
קינוחים תאילנדיים שהוכנו בידי השף של שגרירות תאילנד בישראל, פאיטון באטפו, אשר שימש בעברו כשף של אחת המסעדות המובחרות בבנגקוק. (צילום: עירית רוזנבלום)

לדברי נועם רון, מנהל השיווק של איסתא, גם בתיירות, כמו בתחומים רבים אחרים, "התוכן הוא המלך" והציבור הישראלי מחפש כל הזמן ריגושים ועניין. בעקבות כך נוצרה תרבות שלמה של טיולי קונספט המשלבים תכנים, החל מטיולי אופניים, אדריכלות, הופעות בחו"ל, אירועי ספורט, צילום ועכשיו גם קולינריה.
רון הוסיף כי הטרנד הקולינרי העכשווי, אשר מקבל תנופה משלל אמצעי המדיה, החל בתכניות הריאליטי בבישול בטלוויזיה, דרך בלוגים ואתרי אינטרנט  ייעודיים וכמובן הרשת החברתית אשר מציפה ומאדירה את כל נושא המסעדנות והקולינריה – הוא אשר הביא את איסתא לחבור לאל על לפרויקט חדשני ומעניין זה. "כיום אנשים מוכנים לנסוע רחוק מאד בשביל אוכל ותיירות האוכל הפכה למיין-סטרימית לגמרי. זה הביא אותנו לייצר חבילות מודולריות, הניתנות להרחבה", אמר רון.

מנכ"ל איסתא, אחישי גל, הוסיף ש"זיהינו את התופעה, יצרנו את החבילות ונציע כל מה שיש לתאילנד להציע".

מרק תאילנדי
מרק תאילנדי. יוצאים לשוק עם השף ומבשלים ארבע מנות לפי בחירה. (צילום: עירית רוזנבלום)

החבילות המודולריות לפוקט הן על טיסות אל על ליוצאים בחודשים יוני, יולי וספטמבר. הן כוללות  טיסות אל על ישירות לבנגקוק, טיסות המשך לפוקט בחברות תאי אירוויז או בנגקוק אירוויז, 6 לילות במלונות לבחירה בפוקט או בקו פיפי + פוקט, קורס בישול תאילנדי וארוחה תאילנדית מיוחדת.

מחיר החבילות הוא מ- 1,060 דולר לאדם בחדר זוגי. אפשר להאריך את השהייה בפוקט, ומוצעות חבילות נוספות הכוללות גם שהייה ביעדים נוספים, דוגמת קו סמוי, בנגקוק, טיול ג'יפים בצפון תאילנד ועוד.

ארוחת הערב התאילנדית כוללת 4 מנות במסעדת Rim Talay שבמלון Amari Phuket המפורסם.

קורס הבישול הוא בן כ-4 ומתחיל באיסוף מהמלון לביקור מודרך בשוק תאילנדי מקומי, בו מכירים את המרכיבים של הבישול התאילנדי, ונמשך במתחם לימוד מיוחד בבית הספר לבישול Pum’s Little Wok,  בו לומדים להכין 4 מנות תאילנדיות מקוריות שאפשר לבחור מתוך תפריט ייעודי. בסופו אוכלים ארוחת צהרים ולוקחים הביתה את תפריטים. המנות אין כשרות, אולם לא נעשה שימוש בחזיר או בפירות ים.

Monitour ads

אין תגובות

השאר תגובה