כבר מסורת: פסטיבל ימי ענף הזית ה-23   

"עץ אחד, שפע של תרבויות" - זו ססמת הפסטיבל השנתי של הגליל, הגולן והעמקים, שיכלול סיורים מודרכים במטעי זיתים, מסיק, ביקורים בבתי בד, ייצור שמן זית ועוד
אבן ריחיים לסחיטת השמן מהזיתים. לא שוכחים את המסורת. (צילום: שוש להב)
אבן ריחיים לסחיטת השמן מהזיתים. לא שוכחים את המסורת. (צילום: שוש להב)
Monitour ads

הידעתם שבארץ גדלים כ-40 זני זיתים ובעולם צומחים מאות סוגים? הזית – פרי עץ הזית הקטן והצנוע הזה, טומן בחובו טעם, ריח ובריאות ובהחלט מגיע לו פסטיבל משלו. ואכן, במהלך חודש נובמבר יתקיים פסטיבל ימי ענף הזית ה-23 ברחבי הגליל, הגולן והעמקים.

עצי זית על רקע נופים גליליים. אין יותר ישראלי מזה. (צילום: שוש להב)
עצי זית על רקע נופים גליליים. אין יותר ישראלי מזה. (צילום: שוש להב)

הגשם הראשון רענן את האוויר והטבע מתחדש, ריחות סתיו באוויר ומסיק הזיתים מתחיל במלוא המרץ. השטחים החקלאיים כמרקחה, מסיק הזיתים בכרמים מתקיים בכל השיטות (ממסורתיות ידניות ועד טכנולוגיות מתקדמות), בבתי הבד זורם שמן זית משובח שנאצר בחביות ובבקבוקים, וזו עדות לכך שתעשיית שמן הזית בישראל מתפתחת וצומחת. הפסטיבל מאגד תחתיו יישובים רבים בהם פועלת תעשיית הזית הישראלית – ערבים, דרוזים, נוצרים, בדואים ויהודים.

הקהל הרב (מניסיון השנים הקודמות) שיגיע להכיר את תעשיית הזית בפסטיבל, יזכה לחוות תוכנית פעילות עשירה ומגוונת לכל המשפחה. פסטיבל ימי ענף הזית המסורתי, שיחול השנה בפעם ה-23, מתקיים בהובלת הרשות לפיתוח הגליל ובשיתוף משרד התיירות, הרשות לפיתוח כלכלי של המיעוטים במשרד לשיוויון חברתי וענף הזית, בתאריכים 2-19.11.17, י"ג בחשוון – א בכסלו תשע"ח, בסימן "עץ אחד, שפע של תרבויות".

במהלך הפסטיבל יתקיימו אירועים גליליים במגוון מוקדים ברחבי הגולן, הגליל והעמקים, אירועים בחברה הבדואית, אירועי "כפר ביקרתם?" בחברה הדרוזית, אירועי "מרחבא" בחברה הערבית, שפע פעילויות והיצע ביישובים היהודים – ובהם יתקיימו סיורים מודרכים במטעי זיתים, מסיק זיתים, ביקורים בבתי בד, סדנאות לייצור שמן זית ולכבישת זיתים, דוכנים ומאכלים אותנטיים ומופעים לכל המשפחה.

חפלת אוכל מסורתית ערבית ובדואית בפסטיבל ימי הזית (צילום: שוש להב)
חפלת אוכל מסורתית ערבית ובדואית בפסטיבל ימי הזית (צילום: שוש להב)

טעימה מהפעילויות שיתקיימו במהלך הפסטיבל:

אירועים גליליים: ברחבי הגליל, הגולן ובעמקים, יתקיימו במהלך הפסטיבל הרצאות, סדנאות טעימות שמן זית למבוגרים וילדים, ביקור במרכזי מבקרים, ערבי שירה, סדנאות קוסמטיקה, כבישת זיתים ועוד.

 אירועים בחברה הבדואית: הכפרים טובא זנגריה, סאלמה, ביר אל מכסור וזרזיר, יקיימו במהלך הפסטיבל סדנאות יצירה ומופעים לילדים, סדנאות קפה בדואי, מסיק עצמאי, אירוח בדואי חווייתי, מופעי נגינה, פעילות מוזיקלית ועוד.

 ד"ר מאזן עלי - חבר ענף הזית במועצת הצמחים ורכז התיירות בדיר חנא, מעביר סדנה לכבישת זיתים. (צילום: שוש להב)
ד"ר מאזן עלי – חבר ענף הזית במועצת הצמחים ורכז התיירות בדיר חנא, מעביר סדנה לכבישת זיתים. (צילום: שוש להב)

אירועי "כפר ביקרתם?": בכפרים הדרוזים יתקיימו במהלך הפסטיבל ביקורים בבתי בד ובבתי המורשת, טעימות ואוכל דרוזי אותנטי, הופעות פולקלור, ביקורים בגלריות ועוד.

אירועי "מרחבא": בשפרעם, סכנין, עראבה, דיר חנא ומג'ד אל-כרום, יתקיימו במהלך הפסטיבל סיורים מודרכים, סדנאות כבישת זיתים, מסיק, פעילויות באוהל השלום, ארוחת שף ערבית בשילוב חפלה מוזיקלית, תצפית כוכבים, חדרי בריחה, סיורים מודרכים בשביל הדתות ועוד.

שלומי אטיאס, מנכ"ל הרשות לפיתוח הגליל, מציין: "פסטיבל ימי ענף הזית הנחגג במסורת שנתית כבר 23 שנים, מנגיש לציבור את מרחבי הגליל, הגולן והעמקים וחושף את המשתתפים לאוצרות המשמעותיים המצויים בו ולקהילות המקומיות. הפסטיבל מגדיל את התנועה התיירותית בעסקים המקומיים, בתקופה שהיא מאתגרת מבחינה תיירותית, לטובת חיזוק הכלכלה המקומית, שזו אחת ממטרותיה המרכזיות של פעילות הרשות לפיתוח הגליל."

איימן סיף, מנהל הרשות לפיתוח כלכלי במשרד לשוויון חברתי, מוסיף כי "נושא התיירות הבדואית נתפש כנדבך חשוב ומרכזי פיתוח הכלכלי ובקידום היזמות, בקרב החברה הערבית בכלל והבדואית בפרט. אנו משקיעים מאמצים ומשאבים רבים למימוש הפוטנציאל הגדול הקיים בקרב החברה הבדואית בצפון, על מנת לייצר תחום עיסוק ומקורות הכנסה לעשרות משפחות בכל יישוב, כתוצאה מקיום פסטיבלים ופעילויות נוספות."

השמנים של ריש לקיש בציפורי. שפע של פעילויות. (צילום: שוש להב)
השמנים של ריש לקיש בציפורי. שפע של פעילויות. (צילום: שוש להב)

 הייתי, חווייתי, ממליצה:

* מושב ציפורי במושב הצפוני היפה קורים דברים טובים. כך בחוברת המפורטת שהוכנה לקראת הפסטיבל. לדוגמה: בית הבד "ריש לקיש" – שהינו בית בד אורגני-אקולוגי ייחודי, המשלב טכנולוגיה עתיקה ומתקדמת יחדיו, ממוקם בחצר המשק האורגני של משפ' נוי-מאיר ובו מתקיימת פעילות של הכנת זיתים כבושים והפקת שמן זית ולמידת תהליך בדיקת איכות שמן הזית. "על עלים" – הוא מרכז ישראלי ייחודי לגידול, עיבוד, ייבוא ושיווק צמחי מרפא ותבלינים מרחבי העולם, ובו תכירו גם את נפלאות פרי האטד. "בחצר האחורית" –  מתחם וינטאג' ויד שנייה ברפת הישנה, נאספו המוני פריטים מלאי קסם ונוסטלגיה. בציפורי – שפע חדרי אירוח מפנקים וכמובן, לא לוותר על ביקור בגן לאומי ציפורי – שקצרה היריעה מלספר עליו. פשוט לבקר בו.

אמין אבו ריא מסביר במוזיאון למורשת הערבית בסכנין. (צילום: שוש להב)
אמין אבו ריא מסביר במוזיאון למורשת הערבית בסכנין. (צילום: שוש להב)

* סכנין – העיר הערבית הצפונית הגדולה בגליל, מציעה למבקריה מגוון אתרי תיירות, כמו: מרכזי מורשת ומסחר, מרכזי מבקרים ושרידי עתיקות, ביקור במוזיאון המורשת הערבית, סדנת כבישת זיתים, מסלול שלוש הדתות, ביקור בבית הבד וסיורים מודרכים. כדאי לבקר ב"בית המורשת הערבית" בסכנין – הכולל בתוכו כ- 2,500 פריטים המציגים את המורשת הערבית והתרבות החומרית של החברה הערבית. המוזיאון נוסד בשנת 1990 בבית אותנטי בעל היסטוריה מיוחדת בגרעין הכפר סכנין, כשהמייסד ומי שמנהל אותו הוא אמין אבו ריא.

 

* דיר חנא – מועצה מקומית בבקעת סכנין, בצפון הגליל התחתון, בה מוצע סיור מודרך במטע הזיתים העתיק בארץ וביקור במצודת דאהר אל-עומר, בבית הבד העתיק, בבית אום מוריס, במסגד ובכנסיה היוונית-קתולית, מופעי פולקלור, סדנת כבישת זיתים. ד"ר מאזן עלי – חבר ענף הזית במועצת הצמחים ורכז התיירות בדיר חנא, מעביר לנו סדנה לכבישת זיתים, וזה הרבה יותר קל ממה שחשבתי. מובן שטעמנו את מה שכבר הוכן עבורנו – טעים טעים…

 זיאד ואדי מדגים באוהל הבדואי שלו בסלאמה. (צילום: שוש להב)
זיאד ואדי מדגים באוהל הבדואי שלו בסלאמה. (צילום: שוש להב)

* סאלמה – כפר בדואי בגליל המערבי הנמצא בתחומי המועצה האזורית משגב. הכפר מצוי בסמוך לנחל צלמון, שבו מסלול טיולים מרהיב העובר ליד עצים עתיקים, טחנות קמח עתיקות, ומים זורמים. מוצעים בו מופעי נגינה ופעילות מוזיקלית, אירוח אותנטי, מספר סיפור, מופע פולקלור ורקדנית בטן, סדנאות גישוש בכרם הזיתים, ערב בדואי אותנטי במאהל ובמרכז החווייה הבדואית. זיאד ואדי הבעלים של "החוויה הבדואית הגלילית", מציע מאהל מרווח וססגוני, חצר מוצלת, אוכל מסורתי טעים, פולקלור בדואי הכולל תלבושות מסורתיות.

* "סבא חביב" בקיבוץ פרוד, הוא אחד ממייסדי ענף הזית בגליל. בבית בד עתיק, אבן ריחיים ומכבש ידני, הוא הפיק את שמן הזית המשובח ביותר בגליל. ניתן ללמוד על מסורת הפקת השמן ולחזות בייצור שמן הזית, ולשמוע על האיכויות של המזונות והתבלינים המיוצרים במקום.

ללו"ז האירועים המלא, פרטים נוספים והרשמה:  http://olivefest.org.il/ או בפייסבוק: הרשות לפיתוח הגליל-הדף הרשמי

* שוש להב, עורכת מגזין 'עולם הצילום' ופורטל GoodTimes

Monitour ads

אין תגובות

השאר תגובה