אשדוד על מסלול ההמראה

מי שמטוס הדרימליינר הראשון של אל על נקרא על שמה, חזקה עליה שתעלה על מסלול ההמראה – ולא רק של נתב"ג. השבוע יתקיים בה לראשונה פסטיבל "עמים וטעמים"
לאונרדו פלאזה אשדוד עם ''עין השמש'', המיצג האופטי המרשים של מוטי מזרחי. חזון התיירות לאשדוד. (צילום: יח
לאונרדו פלאזה אשדוד עם ''עין השמש'', המיצג האופטי המרשים של מוטי מזרחי. חזון התיירות לאשדוד. (צילום: יח"צ)
Monitour ads

השבוע יתקיים בעיר הדרומית אשדוד לראשונה פסטיבל "עמים וטעמים", המגייס לצידו את רב-גוניותה של תושביה ומטעמיהם, כצעד נוסף להעלות אותה על מפת התיירות.

יתרונה של אשדוד הוא במיקומה על צומת דרכים מרכזי, במרחק קצר יחסית מתל אביב וירושלים ועם קו רכבת יעיל. לדברי עופר דרי, מנכ"ל חברת התיירות, "אשדוד היא עיר עם משמעות ויכולת להיות אטרקטיבית לתיירות כמו נתניה והרצליה. ושיפסיקו להיות מופתעים".

מימין, יחיאל לסרי, ראש העיר אשדוד ומנכ"ל אל על דוד מימון בנחיתת מטוס הדרימליינר הראשון. (צילום: סיון פרג')
מימין, יחיאל לסרי, ראש העיר אשדוד ומנכ"ל אל על דוד מימון בנחיתת מטוס הדרימליינר הראשון הקרוי "אשדוד". (צילום: סיון פרג')

לאשדוד – העיר החמישית בגודלה בישראל – חוף ים מרהיב (עם ספריית השאלה על החוף), אטרקציות תיירותיות, מוזיאונים, מסעדות, רחובות רחבי ידיים עם צמחיה רעננה. אם חיפה מנסה בעזרת תוכנית הרחבת הנמל שלה להיות ברצלונה – אשדוד רוצה להידמות לאמסטרדם בזכות נמל הדרום שייבנה בה ב-2020. נמל המים העמוקים אמור להביא אוניות קרוז גדולות שנוסעיהן יציפו את העיר ויחפשו אטרקציות.

הסכם-הגג לדיור ומסחר שעליו חתמה העיריה לאחרונה בגובה של 6 מיליארד שקלים, ישנה את פני העיר ללא הכר. תקציב התשתיות יוכפל אף הוא מ-200 ל-400 מיליון שקלים. אשדוד גם נבחרה לשמש עיר מודל לתחבורה ירוקה, כשאוטובוסים חשמליים ינועו בנתיבי תחבורה ציבוריים.

הדמיה של בריכת הגלים המתוכננת באשדוד. (צילום: החברה לפיתוח התיירות באשדוד)
הדמיה של בריכת הגלים המתוכננת באשדוד. (צילום: החברה לפיתוח התיירות באשדוד)

לעיר הוכנה על ידי חברת התיירות אשדוד גם תוכנית-אב לתיירות ומלונאות, עליה סיפר דרי בעת סיור בעיר. התוכנית נשענת על נכסיה של עיר הנמל הים תיכונית, העשירה במגוון תרבויות ותציע תוכן חווייתי למשיכת מבקרים חדשים ושיפור בחוויית הביקור שלהם.

בין השאר מדובר באתר אינטרנט ייעודי לתיירות אשדוד, פיתוח אפליקציה – לרבות מסלולי טיול מסוכרני GPS – שימוש ברשתות החברתיות לשיווק כל האירועים (תיירות אשדוד – Visit Ashdod) ואוטובוס תיירות לישראלים ותיירים להנגשת אתרי העיר בשיתוף משרד התיירות. דגש הושם גם על מסלולי תוכן כמו מורשת ותרבות, בתי כנסת וסליחות, אדריכלות אורבנית, קולינריה, אקסטרים ושטח, סיורים בסופי שבוע ללא תשלום באתרי הטבע העירוני ועוד.

כמו כן מדובר בפיתוח פארק לכיש לפארק תוכן וחוויה משפחתית אקטיבית. זאת בנוסף לפארק חוויה חדש לנופש המשלב מים, אקסטרים ואטרקציות על כ-40 דונם, בתוספת חניון קמפינג וקרוואנים, בריכת גלישת גלים, טיילת חוף, שובר גלים צף, פיתוח המרינה ופיתוח מצודת אשדוד-ים.

40 דוכני אוכל ל-30 תרבויות

ועד שכל התוכניות הגדולות הללו ייצאו לפועל, יתקיים בה השבוע בימים רביעי וחמישי פסטיבל "עמים וטעמים". העיר אשדוד ידועה בכך שנקבצו בה תושבים מעשרות מדינות, עדות ועמים ומתקיימת בה סצנה קולינרית תוססת ומגוונת. זו מושפעת ממדינות המוצא של תושביה ומציגה שפע של מטבחים וסגנונות מרחבי הגלובוס.

מנה של המסעדה ההודית נמסטה, שמשתתפת בפטטיבל עמים וטעמים. (צילום: יח"צ)
מנה של המסעדה ההודית נמסטה, שמשתתפת בפטטיבל עמים וטעמים. (צילום: יח"צ)

כל השפע הצבעוני הזה יתמצה ביומיים של חוויה קולינרית יוצאת דופן בפסטיבל, שדוכניו יתפרסו בפארק לכיש בעיר, ויאחד שלל מנות ממקומות שונים בעולם תחת מתחם אחד.

40 הדוכנים מייצגים את מדינות המוצא של מיטב מסעדות העיר, מנות הדגל של כל מסעדה, לצד מתכונים של נציגי השגרירות של אותה מדינה. כך הגיע מתכון של ממולאים יווניים מהשגרירות היוונית, שגרירות הולנד תרמה מתכון למיני פנקייקס, מתכון לצ'יפס במיונז נשלח מן השגרירות הבלגית והמתכונים ממשיכים להגיע.

מסעדת עדיס עלם תגיש את מנת האינגי'רה האתיופית, רונג'אן את הספרינג רול התאילנדי, מסעדת נמסטה תציע מנת סמוסה הודית, בדוכן של הולנד צ'יפס יציעו כמובן פיש אנד צ'יפס, מסעדת וינו דל מאר תגיש את הפאייה הספרדית ולה בריוש יציעו שטרודל תפוחים ממש כמו באוסטריה.

קרפלשתי - קרפ חם עם סילאן, דבש, אגוזים ושקדים, וכן כדורי תמרים מתובלים בהל ומצופים בשקדים במוזאון הפלשתי. (צילום: אילנית תורג'מן)
קרפלשתי – קרפ חם עם סילאן, דבש, אגוזים ושקדים, וכן כדורי תמרים מתובלים בהל ומצופים בשקדים במוזאון הפלשתי. (צילום: אילנית תורג'מן)

היועץ הקולינרי של הפסטיבל הוא השף גיא פרץ, שמלבד אחריותו על האוכל והנראות בפסטיבל, יציג גם בעצמו מספר דוכנים, אשר חלקם גם יוגשו ב-food tucks – משאיות האוכל שלו.

עוד ישתתפו בפסטיבל המסעדות אידי דגים, אלאדין, ויקטוריה, ראיחונה, קונקורד, פייע ג'וע ועוד.

לצד האוכל, גם האווירה בפסטיבל תהיה בסגנון בינלאומי, כאשר להקות יופיעו לאורך הערב על הבימה ויגנו מוזיקה חיה ממדינות שונות בעולם – סמבה בריזלאית, אנדלוסית, ערבית, מופע מחווה לביטלס, שאנסונים צרפתיים ועוד. מלבד ההופעות, טרובדור איטלקי, נגן בוזוקי יווני, רקדניות ברזילאיות ועוד יסתובבו לאורך הערב בין הדוכנים השונים.

במהלך הפסטיבל, תציג החברה לתרבות בעיר את תערוכת הצילומים "Ashdod by night", המציגה תמונות של חיי הלילה בעיר דרך עדשותיהם של בלוגרים ואושיות רשת בארץ. אוצר התערוכה הוא הצלם זיו קורן.

כמו כן, במהלך הפסטיבל תיערך השקתו של הספר הקולינרי: "אשדוד עיר של טעמים" בהוצאת מיכאל שיחור, ספר המציג את עולמה הקולינרי העשיר והמגוון של העיר, דרך סיפורן של המסעדות המובילות והבולטות, לצד סיפורן של בשלניות תושבות העיר.

לדברי דרי מחברת התיירות, בעיר יש כ-350 חדרי מלון וגם דירות להשכרה לטווח קצר לתיירים כמו Airbnb. באשדוד בולטים מלון West של רשת טמרס ומלון לאונרדו פלאזה מרשת פתאל, שבו חדרים מעוצבים, ספא, ארוחות עשירות – כולל מאכלים אתניים של העדות החיות בעיר בארוחות הערב – פעילויות לילדים, בריכה וחדר כושר מאובזר היטב. במלון גם טרקלין עסקים עם חדר פגישות פרטי וחדרי ישיבות מרווחים.

המוזיאון הפלשתי באשדוד, היחיד מסוגו בארץ ובעולם עם תצוגת קבע וחלל אירוח לקבוצות להכרת המטבח המקראי. (צילום: עירית רוזנבלום)
המוזיאון הפלשתי באשדוד, היחיד מסוגו בארץ ובעולם עם תצוגת קבע וחלל אירוח לקבוצות להכרת המטבח המקראי. (צילום: עירית רוזנבלום)

פלשתים עליך אשדוד

באשדוד פועל גם המוזיאון לתרבות הפלשתים ע"ש קורין ממן, שנחנך מחדש בקיץ 2013, לאחר כ-20 שנות פעילות, ומתמקד כיום בתרבות הפלשתית עם תצוגת קבע מרשימה. זהו המוזיאון היחיד בארץ ובעולם העוסק בתרבותם של הפלשתים לכל גוניה.

הקו המאפיין של המוזאון הוא הבעת אמירה על סובלנות, מתינות ורצון להכרת השונה מאיתנו. היכרות זו מתחילה מנקודה היסטורית קדומה מסיפור הפלשתים וממשיכה עד לימינו, בשיתוף קהילות אשדוד בתערוכות שמתקיימות בגלריה לתערוכות מתחלפות. לכבוד פסטיבל "עמים וטעמים" יציע המוזיאון טעימה קטנה מהמשתה הפלשתי – פלשתTEA, תה לצד מתוקים באווירה מקראית אותנטית. המנה כוללת: חליטת תה עם צמחים, קרפלשתי – קרפ חם בתוספות לבחירה של סילאן, דבש, אגוזים ושקדים, וכן כדורי תמרים מתובלים בהל ומצופים בשקדים.

כל רכיבי המנות מוזכרים במקרא ונאמנים למקור, עם התאמה לתקופתנו. המנות המוצעות מתבססות על מחקריה של ד"ר טובה דיקשטיין, החוקרת קולינריה קדומה.

הכניסה לפסטיבל "עמים וטעמים" היא ללא תשלום. מחיר כל מנה 10 שקלים.

פסטיבל "עמים וטעמים" באשדוד, פארק לכיש, 13-14 בספטמבר בשעות 19:00-23:00.

Monitour ads

אין תגובות

השאר תגובה